31 juli 2013 openwater zeezwemtocht Westkapelle – Zoutelande

Spectaculair en echt super gaaf!!!! Een zwemtocht van Westkapelle naar Zoutelande door de Noordzee. Afstand: 4km.

De afstand vind ik niet spannend, maar de windkracht 5 die golven van ca 1 meter hoog veroorzaakten maakten het wel heel spectaculair. Richting start lopende viel al gelijk op dat de branding pittig was, de begeleidende kajaks gingen er eerst door en die balanceerden op de toppen van de golven.. heel leuk om te zien.
Ben momenteel ook blij met het eelt onder mijn voeten, met blote voeten over straat en basalt lopen is nu toch wel prettiger. De pedicure moet nog even wachten ;-)

Even gezocht naar een mooie plaats om vandaan te starten. Naar de briefing geluisterd om te horen hoe er gezwommen zou moeten worden. Dat was allemaal duidelijk en het wachten was op de toeter die het startsignaal zou zijn.

Het startsignaal liet even op zich wachten, vermoedelijk totdat de tijdregistratie bij de finishlocatie er ook helemaal klaar voor zou zijn.

De toeter klonk en zo snel mogelijk renden 120 zwemmers richting het water. Omdat de wind op de kant stond was er een lekker pittige branding met behoorlijk hoge golven waar we eerst doorheen moesten zien te komen. Helaas was ik niet snel genoeg weg waardoor ik in de branding toch wat hinder ondervond van anderen die wat afdreven, jammer maar niet onoverkomelijk. Raakte hooguit uit mijn slag, voor zover ik er al in was..

Eenmaal door de branding ging het gelijk een stuk lekkerder. In golven van ongeveer een meter hoog is het goed toeven :-) die kwamen eenmaal afbuigend richting Zoutelande eerst van rechtsvoor schuin in, om te draaien naar rechts. Door de vrij hoge golfslag leek het zwemmen zo af en toe wel een kermisattractie maar dan veel actiever en zoveel leuker. De tocht bracht ons langs een paar rode boeien en een gasboei in de richting van Zoutelande. Onderweg nog een paar zeeboten en kusters gezien die in het vaarwater voeren, dat ligt echt vlak bij de kant.

Met Zoutelande min of meer in het vizier zocht ik een paar keer met mijn hoofd zo hoog mogelijk boven water naar de boei die gerond moet worden voordat er naar de finish mag worden gezwommen. Nog niet in zicht, dus ongeveer richting Zoutelande blijven zwemmen. Op ca 700 meter van de finishlocatie hoorde ik van een begeleidende kajak dat de boei vlak voor een strandtent las. En ja, daar zag ik het gezochte object. De boei lag naar schatting iets meer dan 150 meter uit de kant zodat ik vrij ver terug naar het strand moest zwemmen. Dat heeft kostbare tijd gekost, maar dat is niet anders. Met de finish in zicht heb ik uiteraard wel het tempo wat omhoog gegooid. Dit was een soort van eindsprint..

De boei gerond en daarna met de wind en golfslag in de rug zo snel mogelijk naar het strand en de finish. Gebruik makend van de kracht van de golfslag door de branding zo dicht mogelijk bij het strand gaan staan en gelijk hardlopen richting finishlijn die ook hier meer een heel eind op het strand stond. Daar kwam ik in een tijd van 55:01 overheen, goed voor de 55e plaats bij de heren (totaal haalden 86 heren de eindstreep. Op zich ben ik er tevreden mee omdat ik op ongeveer 15 minuten (15:23 om precies te zijn) na de winnaar over de streep kwam. Dat is ongeveer hetzelfde verschil als tijdens de vorige zwemtocht. De vergelijking met de winnaar vind ik relevant omdat het aangeeft hoe zwaar (of licht) de zwemtocht was. Daarbij vind ik 15 minuten op 4 kilometer niet veel, dat wil immers zeggen dat ik maar 3:45 per kilometer langzamer ben dan de winnaar.

Wel jammer dat ik niet eerder extra gas heb gegeven, ben er redelijk zeker van dat ik nog wel een paar mensen in had kunnen halen.

Woensdag a.s. weer een 4km zwemtocht.. leuk!! Kijk er nu al naar uit. Ik begrijp inmiddels heel erg goed waarom er mensen uit een groot deel van Nederland naar deze zwemtochten komen. Het is erg verslavend.. en heel erg gezond bovendien!!

Dit bericht is geplaatst in Zwemmen. Bookmark de permalink.

1 Reactie op 31 juli 2013 openwater zeezwemtocht Westkapelle – Zoutelande

  1. Jacqueline zegt:

    Je weblog ziet er mooi uit en naast het hardlopen maak je ook heel wat zwemkilometers. Sluit je a.s. zondag nog aan bij de Zeeuwse Trainingsloop?