2 juli 2014 zwemtocht Kattendijke Wemeldinge

Eindelijk weer eens lekker op open water gezwommen. Het zilte nat van de Oosterschelde bevalt vele malen beter dan de chloordampen in het zwembad.

Vandaag stond de zee zwemtocht van Kattendijke naar Wemeldinge in de agenda. Een lekker tochtje over ca 3,8km (alhoewel ik er 4 zwom) georganiseerd door Zwemvereniging De Bevelanders. Vorig jaar deed ik er 1:03:00 over en dat ging dit jaar beduidend sneller.

Wederom op de mountainbike naar de voormalige haven bij Kattendijke gereden, waar de start was. Tijd genoeg dus lekker op het gemakje aan het freewheelen geweest.

Inschrijven
Fiets veilig neergezet en op slot. Voor de inschrijftafel stond een vrij lange rij wachtenden, netjes achteraan aangesloten. Ik had ruimschoots de tijd, de start was om 18:30 terwijl ik er om 18:05 al stond te wachten.. Wat met andere deelnemers gekletst, reuze gezellig. Na het inschrijven werd het startnummer op beide handen geschreven en kreeg ik cap en handdoek (herinnering) uitgereikt. Rustig pak aangetrokken en gaan wachten op het moment dat het water in gegaan kon worden.

Te water
Na even wachten aangesloten om het water in te gaan. De organisatie heeft kosten noch moeite gespaard om ervoor te zorgen dat wij zonder voeten/benen aan oesters open te halen het water in konden gaan. Vooraf zijn zij bij laag water oesters weg gaan halen en er was een loper uitgelegd. De loper was lang genoeg om aan het eind ervan te kunnen zwemmen.. prima dus en uitstekend geregeld!

De start
Voordat iedereen in het water was duurde toch wel even. Er waren meer dan 100 deelnemers voor 3.8km, het deelnemersveld lag vrij ver uit elkaar. Grove schatting, afstand tussen de voorste en achterste 150-200 meter..

Vond het wel een beetje rommelig, maar het was geen officiële wedstrijd, dan kan dit kennelijk.. Toch zou ik het beter vinden als er volgend jaar min of meer een startlijn zou zijn. Bijvoorbeeld gevormd door 2 begeleidende kajakken.

Onderweg
Na het signaal voor de start gaan zwemmen, borstcrawl uiteraard.. Gelijk een lekker tempo ingezet wat tot het eind goed vol te houden was. Na een tijdje doemden andere zwemmers vlak voor mij op, heb ze ingehaald.. Dat voelt zo goed! Waar ik in het zwembad tijdens trainingen zelf vaak in wordt gehaald is het op buitenwater anders. Niet zo vreemd, ik kom steeds meer tot de conclusie dat ik prima duurvermogen heb maar geen erg hoog piek vermogen. Anderen hebben juist een hoog piekvermogen maar vallen op grotere afstanden door de mand :-)

Onderweg nog een paar drijvers van kreeftennetten ontweken, nog een paar andere zwemmers.. En uiteindelijk ook een gasboei :-) tja, zat eigenlijk toch wel wat ver van de kant dus.. Daardoor heb ik iets verder gezwommen dan anderen.. Zie ook het kaartje uit sporttracks:

zwemtocht-kattendijke-wemeldinge-2014

 

 

De blauwe lijn is de lijn die ik heb gezwommen.. duidelijk het diepere water opgezocht :-) Nee, heb de bodem niet gevoeld…. Wel een paar kwallen gezien maar geen grote..

Net als vorig jaar onderweg wat last van kramp in mijn kuiten gehad. Naar mate de afstand en tijd vorderde werd het steeds erger. Daarom met opzet mijn benen nagenoeg stil gehouden.. De laatste kilometer met verkrampte kuiten gezwommen.. Verre van prettig, maar behalve pijnlijk en vervelend voor mij niet gevaarlijk. Zwem borstcrawl toch bijna uitsluitend met armen.. Zou het wel ernstig worden dan is er met een dergelijke tocht dusdanig veel beveiliging in de vorm van KNRM reddingsboot, reddingsbrigade met een boot en diverse kajakkers/kanoërs. Daarnaast zwem ik op buitenwater nagenoeg altijd in pak wat een stukje extra drijfvermogen geeft.

Landing
Op te diep water gaan staan is niet fijn voor kuiten, daarnaast is door water lopen trager dan zwemmen.. Daarom doorgegaan met zwemmen totdat mijn vingers het zand raakten, rustig gaan staan en de trap op gelopen naar de finish. Na het registreren van de eindtijd en het inleveren van cap kuiten gerekt.

Resultaat:
Voor mijn gevoel was ik nummer laatst.. dat viel uiteindelijk nog heel erg mee! 61e van de 99 deelnemers. Met daarbij wel de opmerking dat het niet zo heel veel zegt omdat het deelnemersveld voor de start erg uiteen gerekt was. Desondanks toch wel tevreden. De eindtijd kwam op 52:50 (52:45 volgens eigen waarneming).

De omstandigheden waren, net als vorig jaar, nagenoeg ideaal. Niet teveel wind en daardoor vrij lage golven.

Als het even kan dan doe ik volgend jaar ook weer mee.. Goede organisatie en aardige mensen!

Dit bericht is geplaatst in Wedstrijden, Zwemmen. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.