13 augustus 2014 zeezwemtocht Dishoek – Zoutelande

Tijd voor de volgende zeezwemtocht: van Dishoek naar Zoutelande. Vorig jaar ook gedaan, dus de weg naar het startpunt was gemakkelijk te vinden. Gemeld en op zoek gegaan naar een veilig plekje om de auto te stallen.
Met rugzak terug gelopen naar het restaurant waarvandaan mijn rugzak naar Zoutelande zou liften. Rugzak meegegeven en rustig richting start gewandeld. Eenmaal bovenop de duinen viel al op dat er behoorlijke golven stonden, dat beloofde een spectaculair en hobbelig ritje te worden. Echt iets voor mij dus.
Voor de start even het water in gewandeld om wat water in het pak te krijgen en een paar slagen te zwemmen, de indruk die ik vanaf het duin kreeg bleek in het water wel te kloppen, het zou zeker een hobbelig ritje gaan worden..

De start
Weer het strand op gelopen en richting de start. Nog even de laatste instructies ontvangen en goed  gekeken waar wel en vooral niet te zwemmen. Nadat de sirene voor de start klonk het water in gelopen en gaan zwemmen.. Eerst even door de branding, die dit keer wel heel erg lang aan leek te houden. Anders gezegd: er was maar een vrij klein verschil tussen de branding en de golven die je op dieper water tegen kom.
Zoals gebruikelijk kruisten diverse zwemmers mijn koers, maar toen dat eenmaal voorbij was lekker ruim de zee in gezwommen en koers gezet richting Zoutelande.

De tocht
dishoek-zoutelande-2014De tocht zelf was op z’n zachts gezegd hobbelig. Erg hobbelig mag ik wel zeggen, met golven die volgens mij regelmatig tussen de 1.5 en 2 meter hoog waren. Zo af en toe een paar slagen schoolslag zwemmen om een klein beetje te oriënteren. Ondervond meer hinder van de golfslag tijdens de stukjes schoolslag zwemmen dan tijdens borstcrawl. Je lig dan heel anders in het water..
De golven waren extra hoog omdat wind en stroom tegen elkaar in gingen.

Als je borstcrawl zwem dan zie je om je heen het licht wat vanaf de oppervlakte door het water schijnt. Zo af en toe werd het toch wat meer duister en rolde er een hogere golf over mij heen.. Onder dergelijke golven kwam het regelmatig voor dat de arm die normaal gesproken boven water zou komen tijdens het overhalen onder water bleef… Dat maakt het zwemmen wat zwaarder maar eigenlijk ook wel weer leuk… Gevaarlijk? Nee, zolang je niet in paniek raak is er niets aan de hand.. Maar dat geldt eigenlijk altijd, ook als er nauwelijks wind of golven zijn.

Heel regelmatig kwam er een bootje van de reddingsbrigade langs varen, die gaven af en toe aanwijzingen omdat het groepje waar ik in zwom toch wat dicht tegen de vaarweg aan kwam. Vanuit het water was het onmogelijk om zicht te houden op de betonning terwijl de mensen in de boot dat wel konden.. Uiteindelijk zag ik de gasboei waar we langs zouden zwemmen pas toen ik er vlak blij was.. Terwijl je die normaal gesproken eigenlijk al binnen een minuut of 10 moet zien.

Finish
Eenmaal die gasboei leek het snel te gaan. Nog even gas geven en de golfbreker ronden. Afkoersen op de te ronden boei en op naar het strand. Helaas waren een paar anderen uit het groepje waar ik in zwom eerder aan het lopen, kon ze op het strand niet meer inhalen.. Jammer..

Maar heel erg lekker gezwommen, ondanks de behoorlijk hoge golven heb ik mezelf dus kostelijk vermaakt.. Dat gold zeer zeker niet voor iedereen, anderen waren er wat minder van gecharmeerd :-)

Voor het zwemmen had ik 46:50 nodig. Goed voor de 37e plaats van de 85e heren.

Na het finishen nog wat met andere deelnemers gesproken, uiteindelijk nog wat rond blijven hangen en na 1.5 uur kwam de laatste deelneemster uit het water.. Die heeft dus extra lang plezier gehad..

En dan terug.
De heenweg was leuk, de terugweg naar Dishoek was ook leuk. Hardlopend over het harde strand ging het prima. De afstand van 5.1km afgelegd in 34:18. Met tussendoor even wat lopen om paaltjes te ontwijken en niet hard te lopen door het plaatselijke mulle zand.

zoutelande-diskhoek-2014Met een rugzak waar een wetsuit in zit loop je toch een stuk minder lekker en comfortabel dan zonder.. Maar desondanks wel erg lekker gelopen. En uiteindelijk toch iets meer dan een uur en 20 minuten actief bezig geweest..

Dit bericht is geplaatst in Wedstrijden, Zwemmen. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.