Eenvoudig recept: groenten uit de oven

Groenten uit de oven, je kan het op vele manieren maken. Zelf hou ik ervan om het simpel te houden en zo een redelijk gezonde en voedzame maaltijd op tafel te zetten.

Nodig:
- Olijfolie geschikt voor bakken en braden (of andere olie die goed tegen verwarmen kan)
- Tijm
- Rozemarijn
- Zoete aardappel, ook wel bekend als bataat (voorgekookte krieltjes kan ook, maar geven minder smaak).
- Pastinaak, ook wel bekend als parsnip (1 per persoon)
- Uien 2-3 pp
- Rode uien 1 of een half per persoon.
- Sjalotjes 2 pp maar meer mag ook
- Paprika (gewoon of puntpaprika) 1 pp
- Aluminiumfolie (optioneel)
- Bakpapier (optioneel)
- Vis (bijv zalm) of biefstuk. Of wat je er ook maar bij wil eten..
- Als je voor zalm kies 1 citroen per 2 personen.
- Oven, maar dat spreekt voor zich :-)

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schil de zoete aardappel ruw en haal de pitten weg, was deze.
Was de pastinaak.
Haal schillen van uien en sjalotjes.
Maak de paprika schoon.

Snij alles dusdanig dat je een soort van frietjes krijg. Ca 1cm vierkant en een centimeter of wat lang. Zoals friet gesneden zou worden.. Mag gerust uit de losse pols, zoals je op de foto kunt zien doe ik dat ook :-)
Pak een ovenschaal die groot genoeg is om alles verspreid op te leggen, of doe zoals ik en gebruik een meegeleverde plaat. Omdat ik geen zin heb ik een grote hoeveelheid vet op de plaat leg ik er eerst een vel bakpapier op, en dan aluminiumfolie..

Na het snijden verspreid ik alles over de plaat, leg 1 of 2 takjes (naar smaak) Rozemarijn er tussen. Vervolgens sprenkel ik er wat olie op. Je kan natuurlijk ook alles eerst in een grote kom snijden waar olie in zit, maar ik heb geen zin in extra afwas :-) koken is leuk: afwassen niet.
En tenslotte strooi je wat tijm over het geheel. Ook wederom naar smaak.

groentenuitoven-webInmiddels is de oven wel voorverwarmd en schuif je de plaat of schaal in de oven en laat het geheel in ca 50 minuten garen. Als je oven niet overal even goed verwarmd, schuif dan af en toe wat van de groenten rond. Een beetje olie van de plaat of uit de schaal opnieuw over wat droog uitziende stukken groente scheppen is een goed idee.

Verder hoef je er niets aan te doen. Zo rond de 40 minuten even een paar stukjes pakken en proeven of het gaar is en eventueel de tijd wat aanpassen.
Als je kies voor zalm, dan kan je dat in aluminiumfolie gewikkeld in de oven doen. Stukje folie klaar leggen, zalm afspoelen en met water (wordt aanhangend water genoemd) op het folie leggen. Vouw het pakketje zalm dicht en steek het in de oven, met supermarkt stukjes zalm is 20 minuten meestal voldoende. Zalm is gaar als je de achterkant van een vork erin kan steken.

Als je het goed uit hebt gerekend kan je de laatste minuten de zalm met de groenten mee laten garen. Een keer wat meer smaak in de zalm? Laurierblad kan daarbij helpen.. Volledig naturel heeft zalm van zichzelf al zoveel smaak dat het voor mij niet hoeft.. Maar jij bent de chef ;-)

Opdienen:
Zalm kan je in folie op een bord leggen met een halve citroen erbij, je kan ook de zalm zonder folie op het bord leggen.. Net wat je handig vind, of zin in hebt.
Daarna schep je groenten mengsel op de borden, of je leg bakplaat of ovenschaal op tafel.
Als je van saus hou, dan kan je er bijvoorbeeld curry of tomatenketchup bij zetten. Een beetje fritessaus/mayonaise of bijvoorbeeld yofresh smaakt er ook goed bij. Vind met dit soort gerechten dat je er niet teveel saus bij moet pakken omdat je dan de smaak mis.

Alhoewel de olie op zich niet ongezond is, zou ik tijdens het opscheppen proberen om zo min mogelijk olie te scheppen.. Als je olie heel vervelend vind kan je eerst op een vergiet scheppen, maar dat is op zich niet nodig en geeft extra afwas..

Dit is lekker, gemakkelijk en gezond. O ja, zie dit als een idee hoe het kan. Ga ook eens variëren..

Dit bericht is geplaatst in Recepten. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.